Exposities

Tentoonstellingen

De tentoonstellingen van Jef van Kuyk volgen een grillig patroon. De tijdstippen hebben veel te maken met werkzaamheden als wetenschapper en als ontwerper van toetsen en educatieve programma’s. Een groot wetenschappelijk werk was zijn promotie. Daarna kwam zijn eerste grote tentoonstelling.

In de jaren negentig ontwikkelde hij de Piramidemethode, die hij beschouwt als zijn levenswerk. Die periode vroeg veel tijd en energie. Daarna kwamen er weer nieuwe tentoonstellingen.

Jef’s eerste tentoonstelling hield hij samen met mijn vriend Victor van Geel in Molenhoek.

De eerste solotentoonstelling had Jef in 1987 in de ING bank te Nijmegen. Deze tentoonstelling was zeer beladen, want tijdens de tentoonstelling werd het ernaast gelegen Shellgebouw bezet door krakers.

De krakers zagen in de ING bank een ‘bondgenoot’ van Shell en viel de bank aan. De krakers hebben veel materiaal naar buitengegooid en in brand gestoken.
Binnen zijn twee vitrines met sieraden stukgeslagen en enkele kunstwerken zijn van de muur gerukt of beschadigd.

De directie besloot na het opknappen van het gebouw de tentoonstelling te heropenen met het herstelde werk.

In 1988 exposeerde Jef van Kuyk in Musis Sacrum bij het twintig jarig bestaan van het Cito. Als wetenschappelijk medewerker kreeg hij de gelegenheid een solotentoonstelling te realiseren in de Jubileumzaal met zijn beelden.

Heel prominent waren de piramides Dagland en Nachtland midden in de zaal. Alle zware ijzeren werken konden worden gehangen.

In de jaren daarna kreeg hij de opdracht een ontwerp te maken van een kunstwerk voor het nieuwe Citogebouw.